Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU I NACIONALNA VIJEĆA O PREDSTOJEĆEM POPISU STANOVNIŠTVA

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić sa saradnicima posjetila je Republički zavod za statistiku i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Zavoda zaduženim za popis stanovništva u Srbiji. 

Prisutni su se dogovorili da će se nacionalna vijeća uključiti i pomoći Republičkom zavodu za statistiku u prevođenju materijala za popis na jezicima nacionalnih manjina i pružiti podršku medijskoj kampanji za popis, te će u tom cilju biti sinhronizovane aktivnosti između Zavoda i nacionalnih vijeća.

Dr. Curić je u ime Koordinacije nacionalnih vijeća iznijela zahtjev da nacionalna vijeća aktivno učestvuju u radu tijela koja organizuju popis i to na svim nivoima, od republičkog preko pokrajinskog pa do gradskog i opštinskog. 

Predsjednica BNV je posebno naglasila zahtjev svih nacionalnih vijeća da legitimni predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji budu uključeni u rad opštinskih popisnih komisija u opštinama i gradovima gdje žive nacionalne manjine i manjinski narodi. 

Predstavnici Zavoda su iskazali zainteresovanost za uključivanje u aktivnosti i kampanje nacionalnih vijeća u vezi sa popisom stanovništva kao što su tribine, skupovi i medijske kampanje. 

Prisutni su se na sastanku usaglasili da je neophodno održavati redovne sastanke predstavnika Zavoda i delegiranog člana Koordinacije a sve u cilju ispravno sprovedenog  predstojećeg popisa stanovništva. 

Popis stanovništva u Srbiji bit će sproveden tokom oktobra 2021. godine a popis se jednim dijelom finansira iz pretpristupnih IPA fondova. 

Evropska komisija je preko Delegacije Evropske Unije u Srbiji obavještena o svim značajnim detaljima u vezi popisa a Organizacija za evropsku bezbjednosti i saradnju je zainteresovana za priključenje medijskoj kampanji za popis.

Sastanku su u ime Republičkog zavoda za statistiku prisustvovali Snežana Lakčević, pomoćnik direktora, u sektoru društvenih statistika, Ljiljana Đorđević, načelnik Odjeljenja za popis stanovništva i Aleksandra Jovanović, saradnica u istom odjeljenju.


Povezane objave

Close
Close