Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Republički zavod za zaštitu kulture utvrdio devastaciju nadgrobnih spomenika na Gazilaru

Bošnjačko nacionalno vijeće je reagovalo povodom kontinuirane devastacije nadgrobnih spomenika na „Gazilaru“, najvećem muslimanskom groblju u Novom Pazaru, kao i drugim muslimanskim grobljima, jer predstavljaju trajno brisanje tragova kulturne i historijske baštine Bošnjaka.
Svojom reakcijom, oštro je osudilo uništavanje nadgrobnih spomenika i pozvalo sve nadležne organe, a posebno Grad Novi Pazar i JKP „Gradska čistoća“ Novi Pazar, kojem je povjereno upravljanje grobljima, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, koji je dopis proslijedio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je uputio dopis Gradu Novom Pazaru, u kome stoji da su stručnjaci Zavoda izvršili obilazak i uvid u stanje, tokom kojeg su utvrdili da je groblje ugroženo savremenim intervencijama, te pozvali Grad Novi Pazar da preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječila dalja devastacija.
BNV apeluje na JPK „Gradska čistoća“ Novi Pazar da konkretnim mjerama zaustavi dalju devastaciju i zaštiti muslimansko groblje „Gazilar“.

Povezane objave

Close
Close