Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

STANJE I PERSPEKTIVE MATERNJEG JEZIKA

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras je organizovalo konferenciju „Stanje i perspektive maternjeg jezika” u okviru programa obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.
 
Na skupu se obratila predsjednica BNV dr. Jasmina Curić koja je prisutnima poručila da BNV ima dosta postignutih rezultata na uvođenju bosanskog jezika u obrazovanje. „Nećemo stati dok ne postignemo postavljeni cilj, a to je da imamo kvalitetno obrazovanje na bosanskom jeziku koje u potpunosti prati nacionalnu strukturu stanovništva u Sandžaku“ – rekla je dr. Curić. 
 
Domaćin večerašnje konferencije bio je dr. Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća koji je na skupu rekao da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu imenom kojim oni to žele. „Samo Bošnjaci mogu osnivati matice za njegovanje jezika, institute za njegovanje i unaprjeđivanje jezika. Bošnjaci imaju pravo da na svom maternjem jeziku stvaraju u oblasti nauke, kulture i umjetnosti te posebno književnosti.“ – istakao je dr. Kačapor. 
 
Učesnik večerašnje konferenciji je bio i dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je prisutnima rekao da Bošnjaci moraju čuvati svoj jezik, svoj identitet i svoju kulturu i da će sa svoje pozicije učiniti sve da pomogne Bošnjake u Sandžaku u ostvarivanju svojih prava.  „Dok se narod vezuje za svoj jezik, znači da vodi računa o svojim korijenima“ - istakao je dr. Hadžović.
 
Prof. Dr. Edim Šator, dekan Fakulteta humanističkih nauka pri Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru je na konferenciji rekao da maternji jezik ima ključni uticaj na formiranje ličnog identiteta. 
 
Potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin je rekao da je uvođenje nastave na bosanskom jeziku prešlo dug put. „Od prvog javnog časa bosanskog jezika 2004. godine pa sve do 21. februara 2013. godine imali smo bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet i to je bilo djelimično zadovoljenje potreba bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti obrazovanja. Od 2013. godine mi smo u punijem smislu počeli ostvarivati naše pravo na obrazovanje što je od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, njegovanje kulture, tradicije i historije bošnjačkog naroda.“ – rekao je Fijuljanin. 
 
Na konferenciji su učestvovale i dr. Irma Mavrić i dr. Semina Ajvaz sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.
 
Večerašnja konferencija je centralni događaj programa obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sjećanja na taj događaj, Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. 


Povezane objave

Close
Close