Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Tradicionalni bajramski prijem i izložba o Isa-begu Ishakoviću „Utemeljitelj“

Dana 21. 04. 2023. godine, povodom obilježavanja velikog blagdana Ramazanskog bajrama, Bošnjačko nacionalno vijeće upriličilo je tradicionalni svečani prijem i izložbu o osnivaču grada Novog Pazara Gazi Isa-begu Ishakoviću, pod nazivom „Utemeljitelj“, u saradnji sa Udruženjem za zaštitu kulturne baštine Bosne i Hercegovine „Gazi Isa-beg Ishaković" i Muzejom grada Sarajeva. 

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, među njima potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja gospodin Usame Zukorlić, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Nacionalnog savjeta Aškalija gospodin Muhamet Behrami, predsjednik opštine Tutin gospodin Salih Hot, sa saradnicima, predstavnici Nacionalnog savjeta Goranaca, šefica Kancelarije OEBS u Novom Pazaru gospođa Ruth Grossman, predstavnici nevladinih organizacija i mnogi drugi. 

Predsjednik Izvršnog odbora i doktor književno-historijskih nauka Fuad Baćićanin prisutne je upoznao sa historijskim činjenicama vezanim za osnivača grada Novog Pazara Gazi Isa-bega Ishakovića.

Predsjednica BNV dr. Misala Pramenković je otvorila izložbu i obratila se prisutnima  zahvalivši im na dolasku, te istakla: „Utemeljitelji, graditelji i vakifi su ljudi koji promoviraju dobro, žive dobro i koji iza sebe ostavljaju dobro, te da je ovo potvrda da dobro uvijek nađe svoj put i da dobro daje rezultate, nekada su vidljivi odmah, nekada nakon određenog perioda, a neka dobra i stoljećima kasnije se prepoznaju i spominju.“
Povezane objave

Close
Close