Vijesti

SARADNJA U OBLASTI OBRAZOVANJA

Delegacija Univerziteta Mehmet Akif Ersoy iz Burdura u Republici Turskoj, predvođena rektorom prof. dr. Ademom Korkmazom, posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće.

RTS NEGIRA POSTOJANJE BOŠNJAKA

Bošnjačko nacionalno vijeće se obratilo predstavnicima Evropske unije i drugim međunardonarodnim institucijama i organizacijama sa zahtjevom da zaštite Ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima garantovana prava bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

PROMOVISANA KNJIGA DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA

U Sandžaku postoji vrlo šarena i bogata slika kulture i života, jer je više naroda živjelo, a i dan-danas više naroda živi u njemu. Zbog toga je vrlo bitno obratiti se historijskim, antropološkim, psihološkim, vjerskim, ekonomskim, političkim i ostalim svojstvima Sandžaka kada se radi na istraživanjimaa ove regije, rečeno je večeras u na promociji knjige "Dnevni život i adeti sandžačkih muslimana", autora Mustafe Kahramanyolua.

ODRŽANA 10. SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA VIJEĆA

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća održao je danas svoju 10. redovnu sjednicu na kojoj je donjeta odluka da se na prijedlog Odluke o utvrđivanju naziva ulica, trgova, zaselaka i djelova naseljenih mjesta na teritoriji opštine Sjenica da pozitivno mišljenje.

PODRŠKA ZA USPOSTAVLJANJE SPECIJALNOG STATUSA ZA SANDŽAK

“Iskoristio sam priliku da iskreno čestitam gospodinu Ugljaninu, sa kojim smo 90-ih godina sarađivali protiv agresije Miloševićevog režima na Bosnu i Hercegovinu i da pozovem međunarodnu zajednicu da podrži njegov projekat za Sandžak kao uslov za stabilnost i mir u regionu” – rekao je Beriša.

TESAVUF VAKUF U NOVOM PAZARU

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Tasavuf Vakufa iz Burse Republika Turska 21. juna 2019. godine je u Novom Pazaru predstavljena je tradicionalna izvedba „Sema“ programa jedne posebne vrste folklorne umjetnosti i plesa.

ROK ZA NAREDNU SEDNICU VIJEĆA 11. NOVEMBAR

Dobio sam poziv od predsednika BNV Esada Džudža za treću sednicu 24. juna, međutim to može biti samo četvrta sednica, nikako treća. Radi se o zabuni ili je reč o falcifikatu kojom Vučićeve tajne službe pokušavaju da zbune javnost

Close
Close