Vijesti

“ODSJAJ BOJA ANADOLIJE”

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću u okviru programa “Odsjaj boja Anadolije” održana je revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog naslijeđa turske kulture.

OTVARANJE KONZULATA BIH U NOVOM PAZARU - REZULTAT DOBRE SARADNJE

Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o otvaranju generalnog konzulata ove zemlje u Novom Pazaru. Ovo je za Bošnjake i sve građane Sandžaka veoma bitna odluka koja je plod višegodišnjih dogovora koje je osnivač i doskorašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin vodio sa ranijim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i sa sadašnjim, gospodinom Šefikom Džaferovićem.

PREDSTAVNICI AMBASADA POSJETILI BNV

Izaslanici odbrane Republike Austrije, Federalne Republike Njemačke i Republike Bugarske pukovnik Thomas Ahammer, potpukovnik Thomas Becker i pukovnik Milcho Ignatov posjetili su Bošnjačko nacionalno vijeće.

DRUGI O NAMA: POSEBAN STATUS ZA SANDŽAK, TV Sarajevo

Zatražena je uspostava posebnog statusa prema kojem bi funkcije državnih vlasti umjesto srbijanskih preuzele lokalne institucije. Istraživali smo po kojem osnovu Sandžak može dobiti ovakav status i zašto srpska politika na svako spominjanje autonomije Sandžaka ovu teritoriju stavlja u kontekst osamostaljenja RS-a.

STUDIJSKO PUTOVANJE U SREBRENICU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je studijsko putovanje u Srebrenicu za najbolje učenike srednjih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice u nastavi na bosanskom jeziku.

Close
Close