Vijesti

BNV: RAZGOVOR U DIREKCIJI ZA IMOVINU O OBNOVI MUSALE

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i član Općinskog vijeća općine Prijepolje Edib Kajević sastali su se danas sa direktorom Republičke direkcije za imovinu Jovanom Vorkapićem i razgovarali o mogućnostima obnove Musale u Prijepolju.

RODITELJI BIRAJU SVOJ SISTEM VRIJEDNOSTI

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća održao je danas konferenciju za medije na temu „Izbor jezika nastave za sedmu generaciju učenika prvog razreda osnovne škole“ gdje je naglasio sljedeće:

DOPIS OSNOVNIM ŠKOLAMA U SANDŽAKU

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo uputio je danas dopis svim osnovnim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju sa preporukom o izboru jezika nastave po osnovu maternjeg jezika roditelja. U dopisu se kaže:

Bošnjačka nacionalna vijeća pokreću inicijativu da Bošnjaci uspostave svoje nacionalne institucije koje odavno imaju svi drugi narodi bivše SFRJ

Ured za koordinaciju bošnjakih vijeća kojeg čine vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, održao je 4. sjednicu u Zagrebu u periodu 29-31. marta 2019. godine. Ured za koordinaciju potvrđuje svoje stavove da je matična zemlja svih Bošnjaka Bosna i Hercegovina, a da su domovinske zemlje Bošnjaka Srbija, Crna Gora i Hrvatska, a potom i druge države nastale raspadom bivše SFRJ, u kojima Bošnjaci kao narod žive više stotina godina.

ZA DIJALOG ISLAMSKIH ZAJEDNICA BOSNE I SRBIJE

Na marginama Četvrte sjednice Ureda koordinacije bošnjačkih nacionalnih vijeća i Međunarodnog simpozija "Religija i nacija", koji su se istovremeno održavali u Zagrebačkoj džamiji, predsjednik i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin razgovarali su na kratko sa reis-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseinom ef. Kavazovićem.

SJEDNICA UREDA ZA KOORDINACIJU BOŠNJAČKIH VIJEĆA

Četvrta sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća na kojoj su učestvovali predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba, predstavnici za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine održana je danas u Zagrebu.

Close
Close