Vijesti

RAZGOVORI O VITALNIM INTERESIMA BOŠNJAKA NA BALKANU

Predstavnici bošnjačkih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupili su se u Sarajevu, 08. septembra, na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća kako bi razgovarali o izučavanju bosanskog jezika i potrebi izrade deklaracije o grbu i zastavi bošnjačkog naroda.

U SARAJEVU PROMOVISAN ČASOPIS BOŠNJAČKA RIJEČ

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je u petak, 08. septembra 2018. godine, promociju časopisa Bosnjačka riječ u Sarajevu. Bošnjačka riječ je časopis za nauku kulturu i književnost koji u ovom izdanju donosi brojne naučno-istraživačke radove vrsnih bošnjačkih intelektualaca, kao i tekstove istaknutih bošnjačkih pisaca i spisateljica.

PODNIJETA USTAVNA ŽALBA

Bošnjačko nacionalno vijeće i Albansko nacionalno vijeće su razmatrajući izmjene zakonodavnog okvira za nacionalne manjine u Republici Srbiji donijeli zaključak da pokrenu odgovarajući postupak pred Ustavnim sudom Republike Srbije o usvojenim  izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, zbog umanjivanja ranije stečenih prava pripadnicima nacionalnih manjina.

PRIJEPOLJE: POČELA NASTAVA NA BOSANSKOM JEZIKU

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo, vijećnik BNV prof. dr. Sead Šemsović i Vijećnik BNV Eldin Jejna, posjetili su danas osnovnu školu Svetozar Makrović u mesnoj zajednici Brodarevo u opštini Prijepolje, koja je ove godine uvela cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku.

Close
Close