Vijesti

PREDSJEDNIK VIJEĆA PRIJATELJ BOSNE

U organizaciji BOSANSKO – TURSKOG prijateljstva „Bosfor“ iz Sarajeva priređena je Svečana Akademija povodom 555. godišnjice Ahdname, 28. maja 2018.godine. Na svečanosti su uručena godišnja priznanja i izveden je prigodan kulturno umjetnički program.

ODRŽANO REPUBLIČKO TAKMIČENJE IZ BOSANSKOG JEZIKA

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika i jezičke kulture za učenike petog, šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole održano je danas u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je Osnovna škola “Avdo Međedović” u Novom Pazaru. Na takmičenju je učestvovalo 107 učenika  petog, šestog, sedmog i osmog razreda iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice.

BNV UPUTILO PISMO MINISTRU PROSVETE: ISPUNITI OBAVEZE PREMA ŠKOLSTVU NA BOSANSKOM JEZIKU

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo uputio je dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenu Šarčeviću u skladu sa zaključcima sa sastanka održanom u kabinetu Ministra sa Koordinacijom nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, od 23.03.2018.godine, a u vezi sa mapiranjem trenutnog stanja obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. U dopisu se navodi sljedeće:

BNV NE ODUSTAJE OD ZAHTJEVA

U Beogradu je održana sjednica Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije na kojoj su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovili stav da neće odustati od svojih zahtjeva za reviziju manjinskog akcionog plana i izmjene i dopune manjinskih zakona.

POSJETA PREDSTAVNIKA AMBASADA BNV

Danas je izaslanik odbrane Republike Austrije pukovnik Thomas Ahammer sa svojim kolegama njemačkim, bugarskim i kanadskim izaslanikom odbrane posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće.

IZLOŽBA SLIKA LIKOVNE KOLONIJE „SJENICA 2017“ I U NOVOM PAZARU

U okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće otvorilo je izložbu Likovne kolonije „Sjenica 2017.“ 12. maja u Multimedijalnom centru u Novom Pazaru. Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća čestitajući 11. maj – Dan Bošnjačke zastave obratio se prisutnima i otvorio izložbu.

USPJEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT STUDIJSKOG PUTOVANJA U BIH

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Udruženjem za mir, obrazovanje i kreativnost iz Bosne i Hercegovine, organizovalo je studijsko putovanje za učitelje i nastavnike koji su doprinijeli implementaciji nastave na bosanskom jeziku kao i nastavnike čija su djeca ostvarila odličan rezultat na opštinskom takmičenju.

Close
Close