Vijesti

OBILJEŽEN DAN ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo Svečanu sjednicu povodom obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, Vijeće je donijelo odluku o dodjeli Plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos razvoju i unaprjeđenju nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

OSNOVAN BOŠNJAČKI PROSVJETNI SAVJET

Povodom obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku danas je održana konstitutivna sjednica Bošnjačkog prosvjetnog savjeta na kojoj je za predsjednika izabran Esad Džudžo, a za njegovog zamjenika prof. dr. Sead Šemsović.

Žrtve kažnjene zbog nevoljnosti države da procesuira odgovorne za zločin

25 godina od zločina u Kukurovićima – Žrtve kažnjene zbog nevoljnosti države da procesuira odgovorne za zločin Dana 18. februara 2018. godine navršava se 25 godina od napada Vojske Jugoslavije (VJ) na sandžačko selo Kukurovići. U tom napadu gotovo celo selo je razrušeno, a troje meštana bošnjačke nacionalnosti je ubijeno. Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Sandžački odbor) podsećaju da ni posle 25 godina za ovaj zločin nad civilima, građanima Srbije, niko nije odgovarao, a država Srbija žrtvama nije pružila odgovarajuće priznanje i obeštećenje.

PROJEKTI SURADNJE I RAZMJENE ISKUSTAVA SA BOŠNJAČKOM GIMNAZIJOM

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetili jučer u Prvu bošnjačku gimnaziju u BiH sa sjedištem u Sarajevu, gdje se upoznali sa radom  ove eminetne obrazovne institucije koja prva u regionu u nastavni proces obrazovanje iz grupe nacionalnih predmenta Bošnjaka i  dobila licencu  za  Camridge Program. 

OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA „SJENICA 2017“ I U PRIJEPOLJU

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u petak 9. februara 2018. otvorena je izložba slika sa Likovne kolonije „Sjenica 2017“, u galeriji Muzeja u Prijepolju kojoj je prisustvovao veći broj građana Prijepolja iz kulturnog i javnog života. Likovna kolonija će trajati do 20. februara. Učesnici kolonije su akademski umjetnici: mr. Medžid Fakić, dr. Amra Hodžić Jejna, Maida Baždar Crnovršanin, Rizo Toković, mr. Ibrahim Kurpejović, Belis Pojatić, Muriz Čoković, mr. Nikolija Mijailović, Rešad Prtinac i Hidajet Masličić.

Održna sjednica Koordinacije nacionalnih vijeća

Na sjednici Koordinacije održanoj 07.02.2018.godine predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatražili su da Koordinacija uputi zahtjev Vladi Srbije da neodložno pristupi reviziji i korekciji Akcionog plana za manjine, te da u Akcioni plan uvrsti prijedloge i zahtjeve legitimnih predstavnika nacionalnih manjina.

Close
Close