Vijesti

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom izliva mržnje srpskih nacionalističkih medija na zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se ustavom riješi status Sandžaka, kao autonomne pokrajine odnosno evropske regije i statusa Bošnjaka, kao konstitutivnog i državotvornog naroda, kroz reviziju akcionog plana za pristupanje Evropskoj uniji, Vijeće izdaje sljedeće SAOPĆENJE ZA JAVNOST

OMOGUĆITI BOŠNJACIMA OSTVARIVANJE USTAVOM ZAGARANTOVANIH PRAVA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, potpredsjednik, Bajro Gegić narodni poslanik i Ahmedin Škrijelj savjetnik predsjednika, sastala se sa Zaštitnikom građana, u ponedeljak, 05. februara i razgovarali o otklanjanju problema u procesu obezbjeđivanja svih nedostajućih udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Ustavom riješiti status Bošnjaka i status Sandžaka

U Bošnjačkom nacionalnom Vijeću danas je održana redovna konferencija za medije uz prisustvo predstavnika nevladinih organizacija. Prisutnima se obratilo predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin koji je govorio na temu revizije Akcionog plana za manjine u okviru pregovaračkog poglavlja 23 za pristupanje Srbije EU, ustavnim promjenama u Republici Srbiji i Strategiji Evropske komisije o proširenju, posebno za 6 zemalja zapadnog Balkana, koju će Komisija objaviti 6. Februara u Strazburu.

“Merhamet” obilježio 105 godina postojanja

Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet” obilježilo je 105 godina postojanja Svečanom akademijom organizovanom pod  pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, održanom u sarajevskoj Vijećnici.

Uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća

U Sarajevu je, u Vijeću Kongresa bošnjaćkih intelektualaca održana kostituirajuća sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća na osnovu potpisanog Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju između VKBI, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Likovna kolonija „Sjenica 2017“ u Priboju

Građani Priboja su u četvrtak, 1. februara, prisustvovali otvaranju izložbe Likovne kolonije „Sjenica 2017“ koja je organizacijom Bošnjačkog nacionalnog vijeća uz saradnju sa opštinama i galerijama iz Sandžaka, obišla već tri opštine a planira se obilazak i otvaranje u svim opštinama Sandžaka.

ODRŽANA SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA BNV-a

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je danas na svojoj 53. sjednici potvrdio mišljenja Odbora za kulturu i službenu upotrebu jezika i pisma na prijedlog Odluke o davanju naziva ulicama na području Grada Novog Pazara.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava svoju zabrinutost zbog nepovoljnog razvoja situacije u Sandžaku izazvane neprijateljskim i nasilničkim odnosom srpske policije prema građanima Sandžaka, posebno prema Bošnjacima.

Close
Close