Vijesti

KOCKANJE RAZARA PORODICU

Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća razmatrajući položaj Bošnjaka u Sandžaku, između ostalog konstatovalo, da je u Sandžaku prisutna velika opasnost od kockarnica, kladionica i drugih oblika kockanja.

BOKSER IZ SANDŽAKA PRVAK SVIJETA

Šerif Gurdijeljac, bokser iz Sandžaka, rođen 1994. godine, postao je profesionalni IBF prvak svijeta u boksu u superpero kategoriji do 25 godina. Titulu svjetskog prvaka osvojio je u svom rodnom gradu Novom Pazaru pod državnom i bošnjačkom nacionalnom zastavom.

PIJANISTA IZ SANDŽAKA – PRVAK SVIJETA

Adem Mehmedović mladi pijanista, Bošnjak, iz Novog Pazara jedan je od najboljih na svijetu. Na skoro završenom internacionalnom takmičenju pijanista u Istanbulu, iako najmlađi, pored velike konkurencije majstora klavira osvojio je treće mjesto i tim povodom je sa svojom porodicom posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće.

NEOPHODNA REVIZIJA AKCIONOG PLANA ZA MANJINE I NACRTA MANJINSKIH ZAKONA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Vijeća u protekloj 2017. godini. Medijima se obratio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin koji je naglasio da će u ovoj godini Vijeće najveći akcenat staviti na izradi pravnog okvira za manjine i na reviziji Akcionog plana za pregovaračka poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU.

EU DA RAZMOTRI INICIJATIVE I ZAHTJEVE BOŠNJAKA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je dopis NJ.E. Semu Fabrici, šefu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji sa zahtjevom za sastanak, kako bi razmotrili inicijative i zahtjeve za regulisanjem položaja Bošnjaka u Republici Srbiji.

KVALITETNO OBRAZOVANJE, TEMELJ RAZVOJA SANDŽAKA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj i tom prilikom se u Ankari sastao sa predsjednikom Vijeća za visoko obrazovanje (Yükseköğretim Kurulu – YÖK) prof. dr. M. A. Yekta Saraçom i predsjednikom Direkcije za turske i bratske narode izvan Turske (YTB) Mehmetom Köseom.

ODRŽANA DEVETA REDOVNA SJEDNICA BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas održalo svoju 9. redovnu sjednicu. Na današnjoj sjednici Vijećnici su potvrdili Sporazum o saradnji između Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji su potpisali premijer kantona Emir Oković i predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin, 7. decembra 2017. godine, u Goraždu.

Close
Close