Vijesti

KONSULTATIVNI SASTANAK O OSNIVANJU BOŠNJAČKOG PROSVJETNOG SAVJETA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održan konsultativni sastanak povodom prijedloga osnivanja Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, koje će raditi na koordinaciji svih aktera i podizanju kvaliteta nastave na bosanskom jeziku. U skladu sa tim tendencijama Bošnjački prosvjetni savjet ima sljedeće ciljeve:

MANJINE NEZADOVOLJNE NACRTOM IZMJENA ZAKONA

Završne Javne konsultacije o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je juče u Beogradu uz podršku OEBS-a u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

ODRŽANA SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA VIJEĆA

Danas je održana 51. sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na kojoj su razmatrani zahtjevi Osnovne škole „Bratsvo“ iz Novog Pazara i Predškolske ustanove „Habiba Stočević“ iz Tutina za davanje mišljenja o izboru direktora.

UČENICI PONOSNO UČE NA MATERNJEM JEZIKU

U cilju unapređenja nastave na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijieće je pokrenulo projekat nabavke udžbenika za učenike srednjih sandžačkih škola u kojima se nastava odvija na maternjem bosanskom jeziku.

ODRŽANE JAVNE KONSULTACIJE O NACRTU ZAKONA O NACIONALNIM SAVJETIMA U NOVOM PAZARU

Nakon Novog Sada, juče su u Novom Pazaru održane Javane konsulatacije o tekstu radne verzije Nacrta zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, u organizaciji  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Misije OEBS-a na kojim su učestvovali predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća,  lokane samuouprave, brojni predstavnici škola i nevladinog sektora.

ZAPOČELE JAVNE KONSULTACIJE O NACRTU ZAKONA O NACIONALNIM SAVJETIMA

Uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, juče su u Novom Sadu održane Javne konsultacije o radnom tekstu Nacrta Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u kojim su uzeli aktivno učešće članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona i predstavnici nacionalnih vijeća.

OBUKU NASTAVNIKA NASTAVLJA DUNP

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je danas dopis Ministarstvu prosvjete nauke i tehnološkog razvoja, školskim upravama i direktorima srednjih i osnovnih škola koji Vam prenosimo u cjelosti:

Close
Close