Vijesti

NEOPHODNA REVIZIJA AKCIONOG PLANA ZA MANJINE I NACRTA MANJINSKIH ZAKONA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Vijeća u protekloj 2017. godini. Medijima se obratio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin koji je naglasio da će u ovoj godini Vijeće najveći akcenat staviti na izradi pravnog okvira za manjine i na reviziji Akcionog plana za pregovaračka poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU.

EU DA RAZMOTRI INICIJATIVE I ZAHTJEVE BOŠNJAKA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je dopis NJ.E. Semu Fabrici, šefu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji sa zahtjevom za sastanak, kako bi razmotrili inicijative i zahtjeve za regulisanjem položaja Bošnjaka u Republici Srbiji.

KVALITETNO OBRAZOVANJE, TEMELJ RAZVOJA SANDŽAKA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj i tom prilikom se u Ankari sastao sa predsjednikom Vijeća za visoko obrazovanje (Yükseköğretim Kurulu – YÖK) prof. dr. M. A. Yekta Saraçom i predsjednikom Direkcije za turske i bratske narode izvan Turske (YTB) Mehmetom Köseom.

ODRŽANA DEVETA REDOVNA SJEDNICA BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas održalo svoju 9. redovnu sjednicu. Na današnjoj sjednici Vijećnici su potvrdili Sporazum o saradnji između Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji su potpisali premijer kantona Emir Oković i predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin, 7. decembra 2017. godine, u Goraždu.

KONSULTATIVNI SASTANAK O OSNIVANJU BOŠNJAČKOG PROSVJETNOG SAVJETA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održan konsultativni sastanak povodom prijedloga osnivanja Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, koje će raditi na koordinaciji svih aktera i podizanju kvaliteta nastave na bosanskom jeziku. U skladu sa tim tendencijama Bošnjački prosvjetni savjet ima sljedeće ciljeve:

MANJINE NEZADOVOLJNE NACRTOM IZMJENA ZAKONA

Završne Javne konsultacije o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održan je juče u Beogradu uz podršku OEBS-a u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

ODRŽANA SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA VIJEĆA

Danas je održana 51. sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na kojoj su razmatrani zahtjevi Osnovne škole „Bratsvo“ iz Novog Pazara i Predškolske ustanove „Habiba Stočević“ iz Tutina za davanje mišljenja o izboru direktora.

Close
Close