Vijesti

NAČELNIK OPĆINE VAREŠ POSJETIO BNV

Delegacija opštine Vareš na čelu sa načelnikom te opštine posjetili su Bošnjačko nacionalno vijeće. Predstavnici opštine Vareš prisustvovali su manifestacijama koje je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka.

NAJDRAŽA JE NAGRADA IZ ZAVIČAJA

Povodom Dana Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće je dodijelilo nagradu „Pero Ćamila Sijarića“ književniku Muratu Baltiću iz Sjenice koji živi i radi u Njemačkoj.

SAMO GRAĐANI SANDŽAKA IMAJU TAPIJU NAD SANDŽAKOM

Bošnjačko nacionalno vijeće je svečanom sjednicom obilježilo 20. novembar – Dan Sandžaka, nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji, koji se obilježava u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 20. novembra 1943. godine.

BNV odalo počast osnivačima ZAVNOS-a u Pljevljima

U okviru obilježavanja Dana Sandžaka, u čast 20. novembra kada je osnovan ZAVNO Sandžaka, 1943. godine Bošnjačko nacionalno vijeće je pripremilo niz aktivnosti koji su svojim kulturno-historijskim sadržajem privukli veliku pažnju građana Sandžaka.

PROMOCIJA ROMANA “KATARZA” U BNV-u

U okviru aktivnosti koje se realizuju povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, sandžački autor Šerif Šabović sa eminentnim promoterima, predstavio je svoj novi roman „Katarza“, koji nosi tešku priču iz sandžačkog kraja.

MLADI ZAINTERESOVANI ZA ZAVNOS

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana tribina „ZAVNOS: POČETAK, TOK I UKIDANJE“ organizovana za učenike svih sandžačkih srednjih škola, na kojoj su predavači bili prof. Nazlija Aljušević i magistar Esad Rahić.

Bosna – Sandžak : Islamskoj zajednici u Srbiji

Nedavna izjava predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića o pokretanju inicijative za formiranje muftijstva za Bošnjake u Turskoj sa, kako je naveo, ciljem da se i njima omogući ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama izazvala je oštru reakciju među Bošnjacima u Turskoj.

Close
Close