Vijesti

Svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je dana 26. septembra 2023. godine upriličilo svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka. Ovaj datum se obilježava povodom Prvog bošnjačkog sabora održanog 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, na kojem je donijeta historijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak, a istom odlukom je i maternji jezik Bošnjaka ponovo nazvan bosanski jezik.

Ambasadorica Njemačke posjetila BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković sastala se danas sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Srbiji Nj. E. Anke Konrad, u čijoj delegaciji su bili i Miguel Waltereit, referent za kulturu i medije i Jana Mayer Kristić, prevodilac.

Odbor za informisanje uzima učešće u javnoj raspravi o nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima

Odbor za informisanje na bosanskom jeziku, poštivajući Statut Bošnjačkog nacionalnog vijeća, detaljno je analizirao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Nacrt zakona o elektronskim medijima i u narednom periodu uzeće aktivno učešće u javnoj raspravi sa ciljem da Bošnjacima, ali i svim narodima na teritoriji države Srbije obezbijedi bolju medijsku scenu, a tako i poboljša uslove rada medijskim radnicima, i to ne samo na prostoru Sandžaka.

Dopis obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku

Danas, 14. septembra 2023. godine, je održana hitna sjednica Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je razmatran dopis Ministarstva prosvete upućen školama na teritoriji Republike Srbije dana 13. 09. 2023. godine, povodom obilježavanja "Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave."

Close
Close