Vijesti

OSUĐUJEMO BESRAMAN FAŠISTIČKI NAPAD NA „ŽENE U CRNOM“

Zabrinjava činjenica da je napad uslijedio u trenutku kada je organizacija javno podržala i pozvala na usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i u danu kada je ove organizacija, akcijom „Pamtimo zločin u Sjeverinu“, obilježila 29 godina od otmice kada su pripadnici srpskih oružanih snaga oteli 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj, Sandžak, kojima se nakon tog dana gubi svaki trag.

NASTAVAK PODJELE UDŽBENIKA ZA PREDŠKOLCE

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom Vijeća dr. Jasminom Curić posjetila je danas DV „Dječija radost“, Izdvojeno odjeljenje „Jošanica“ Lukare i PU „Mladost“ i tom prilikom podijelila udžbenike za pripremni predškolski program na bosanskom jeziku

IZVRŠITI REVIZIJU AKCIONOG PLANA ZA MANJINE

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić učestvovala je danas u Beogradu na konferenciji „Bezbjednosna arhitektura u Jugoistočnoj Evropi: Nacionalni identiteti kao faktori razvoja kulture i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu“ koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer i organizacija RESECO – Regional Security and Cooperation.

Petacima u Bijelim Vodama besplatni udžbenici

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora Vijeća prof.dr Fahrudinom Mavrićem,sekretarom Vijeća Mirzom Hajdinovićem i stručnim saradnicima posjetila je Osnovnu školu „Dositej Obradović” u Bijelim Vodama i učenicima petog razreda koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku uručila besplatne udžbenike.

Alija Izetbegović - mislilac i državnik

Alija Izetbegović rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu u uglednoj begovskoj porodici. Kada su mu bile tri godine, otac Mustafa, trgovac po zanimanju, odlučio se na selidbu u Sarajevo s devetočlanom porodicom. Mustafa Izetbegović je imao dva sina iz prvog braka te tri kćeri i dva sina iz braka sa Alijinom majkom Hibom rođenom Džabija. Alija Izetbegović je bio peto dijete po rođenju.

Close
Close