Vijesti

ČESTITKE NOVOIZABRANIM ČLANOVIMA PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić uputila je čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojima je u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji novoizabranom predsjedništvu Bosne i Hercegovine poželjela uspješan predstojeći mandat

TOLERANTAN ODNOS PREMA ZLOČINIMA I NEGIRANJE ZLOČINA U SRBIJI PRIJETNJA MIRU

Tačno prije 30 godina, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpskih oružanih snaga oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag. Oteti Bošnjaci su izvedeni kod mosta na Limu u mjestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučeni i ubijeni na obali Drine.

STOP DISKRIMINACIJI BOŠNJAKA!

Bošnjačko nacionalno vijeće je hitno uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije za dostavljanje informacije o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavili na Konkurs za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Predstavljen „Zbornik radova ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka"

Nije problem bio samo u ukidanju ZAVNOS-a niti u ukidanju političkog tijela Sandžaka. Problem je bio što Bošnjaci nisu imali svoje ime sve dok je bilo Jugoslavije, Bosna je proglašena zajednicom naroda od kojih nekih nije bilo sve do kraja osmanskog perioda i Bošnjaci se moraju osloboditi koncepta promišljanja iz Drugog svjetskog rata „da ono što zamo da ne valja da priznajemo da valja“, poručeno je na promociji Zbornika radova ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka, koja je povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka organizirana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Close
Close