Vijesti

Predsjednica BNV dr. Misala Pramenković sastala se sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gospodinom Elmedinom Konakovićem

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković razgovarala je danas, u Glavnom uredu Vijeća, sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gospodinom Elmedinom Konakovićem, u čijoj je delegaciji bila i ambasadorica BiH u R. Srbiji gospođa Aida Smajić. Ministru Konakoviću je ovo prva zvanična posjeta Vijeću, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH. Pored predsjednice dr. Pramenković, delegaciju Vijeća činili su potpredsjednica dr. Jasmina Baltić Curić, predsjednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin, sekretar Samer Jusović i šef Kabineta Semir Madžgalj.

Predsjednica BNV na prijemu kod ministra Žigmanova

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković prisustvovala je svečanom prijemu u Palati Srbija koji je priredio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog gospodin Tomislav Žigmanov, u čijoj delegaciji je bio i državni sekretar dr. Rejhan Kurtović.

Delegacija BNV na godišnjici Preporoda

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, kao najznačajnija i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, je prigodnim programom i koncertom u sarajevskoj Vijećnici obilježila 120 godina od svog osnivanja. Programu je prisustvovala delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora i dr. Edin Numanović, potpredsjednik Vijeća.

Delegacije Vijeća na izložbi Bosanski jezik i školstvo 1823-2023

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u sastavu dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora i dr. Edin Numanović, potpredsjednik Vijeća, prisustvovala je otvaranju izložbe "Bosanski jezik i školstvo 1823-2023" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u organizaciji Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

Svečani prijem za direktore i bibliotekare obrazovno-odgojnih ustanova i podjela lektira za nastavu na bosanskom jeziku

Dana 21. 02. 2023. godine u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, upriličen je svečani prijem za direktore i bibliotekare obrazovno-odgojnih ustanova, te izvršena podjela lektira za nastavu na bosanskom jeziku školskim bibliotekama u Sandžaku, povodom obilježavanja 21. februara – Dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Svečana primopredaja donacije lektira na bosanskom jeziku

Dana 18. 02. 2023. godine, u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izvršena je svečana primopredaja donacije lektira za osnovne i srednje škole koje imaju nastavu na bosanskom jeziku u Sandžaku, povodom obilježavanja 21. februara – Dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Predsjednica BNV dr. Pramenković se sastala sa direktorom Arhiva Federacije BiH gospodinom Hajrudinom Ćuprijom

Dana 10. 02. 2023. godine u prostorijama Glavnog ureda Vijeća, predsjednica BNV dr. Misala Pramenković primila je delegaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, direktora Hajrudina Ćupriju sa saradnikom. Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor Centra za zaštitu ljudskih prava i toleranciju - Polimlje gospodin Alen Duraković. Delegaciju Vijeća činili su i predsjednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin i šef Kabineta Semir Madžgalj.

Close
Close