Vijesti

BNV zahtijeva zaštitu kulturne i historijske baštine Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je utvrdilo nišane za kulturno dobro od posebnog značaja Odlukom o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu ("Sl. glasnik RS", br. 97/2013 i 82/2016), a u skladu sa članom 18. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Predsjednica BNV dr. Pramenković za Euronews.Serbia o incidentu u Priboju

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković govorila je o događajima u Priboju, kada se noć uoči Božića, ispred crkve, slavilo uz sliku Pavla Đurišića, zločinca koji je poznat po zločinima nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, a na sam Bozić se u lokalnom klubu pjevalo "Božić je - pucaj u džamije".

Bosnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost i osuđuje nasilničko ponašanje i fašističke izjave u sandžačkim gradovima

U Priboju se noć uoči Božića, ispred crkve, slavilo uz sliku Pavla Đurišića, zločinca koji je poznat po zločinima nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, a na sam Bozić se u lokalnom klubu pjevalo "Božić je - pucaj u džamije", dok je u Novom Pazaru organizirana provokativna povorka kamiona šlepera sa zastavama i trubama kroz centar grada.

Poziv Bošnjacima da se prijave na novi konkurs MUP-a

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve zainteresirane Bošnjake da aktivno učestvuju u ovom konkursu, tako što će u prijavi naglasiti svoju nacionalnu pripadnost kako bi doprinijeli izgradnji ravnoteže u nacionalnoj strukturi državnih organa, naročito u opštinama Sandžaka.

Konferencija Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća u Sarajevu

Nakon 12. sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća održanoj u prostorijama VKBI u Sarajevu, održana je konferencija za medije tokom koje se govorilo o aktivnijoj ulozi institucija Bosne i Hercegovine pružanju podrške bošnjačkom narodu u državama regiona, posebno u pogledu konzumiranja prava iz oblasti temeljnih identitetskih pitanja.

Održana 12. sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća u Sarajevu

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca 23. 12. 2023. godine, održana je 12. sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća kojom je predsjedavao predsjedavajući Ureda Suljo Mustafić (BVuCG). Sjednici su prisustvovali Hasnija Tuna Muratagić i Emir Zlatar (VKBI BIH), Misala Pramenković, Fuad Baćićanin i Sead Šemsović (BNV u Srbiji), Mirsad Rastoder (BVuCG), Kadro Kulašin (KBŽVRH), Dževad Hot (BNVRSM), Eldin Kajević (KBSA), Almedin Fejza i Agim Ferati (KVZ Kosova), te predsjednici odbora Ureda Dževad Jahić i Enver Imamović, kao gošća sjednici je prisustvovala savjetnica predsjednice Kosova gđa Donika Kadaj.

Close
Close