Vijesti

Prijem učesnika naučnog skupa „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“

U Glavnom uredu Vijeća, upriličen je prijem učesnika međunarodnog naučnog skupa „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“ koji se održao jučer u Kulturnom centru Novi Pazar, koji je organiziralo Bošnjačko nacionalno vijeće, u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

USVAJANJE REZOLUCIJE O SJEĆANJU NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a JE PODRŠKA CIVILIZACIJSKIM VRIJEDNOSTIMA ČOVJEČANSTVA

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u kome su : Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (BiH), Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, Koordinacija bošnjačkih županijskih vijeća Republike Hrvatske, Konsultativno vijeće za zajednice Kosova, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, obraća se javnosti povodom najavljenog glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dr. Kemal Džemić gostovao u III BNV podcastu

Prof. dr. Kemal Džemić, član Izvršnog odbora Vijeća zadužen za oblast obrazovanje, gostovao je u III BNV podkastu na temu obrazovanja na bosanskom jeziku, sa posebnim fokusom na kampanju za upis djece u prvi razred osnovnih škola, koju sprovodi Bošnjačko nacionalno vijeće.

Svjetski dan slobode medija

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava, a očuvanje slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija, od krucijalnog je značaja za demokratsko društvo, čemu težimo. Novinari, vode neprestanu borbu za nezavisnim informacijama kako bi informirali javnost o teškom kršenju ljudskih prava, zločinima, zloupotrebi, a u toj borbi, često se suočavaju sa prijetnjama, verbalnim ali i fizičkim nasiljem. Svetionik borbe za istinu, danas su novinari u Palestini, koji svakodnevno daju svoje živote na putu istinitog izvještavanja o stanju u njihovoj domovini i masakru koji se dješava nad narodom Palestine. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) dodjelila je ove godine svoju Svjetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze.

Close
Close