Vijesti

Ministarstvo da izmjeni diskriminišuću i opasnu preporuku za izvođenje ekskurzija

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić uputila je zahtjev Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem traži izmjenu Preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je prethodnih dana proslijedilo ovu preporuku osnovnim i srednjim školama u kojoj je podijelilo Bosnu i Hercegovinu, narušilo njen suverenitet i diskriminisalo bošnjačku djecu Sandžaka.

MINISTARSTVO PROSVJETE POVRIJEDILO PRAVA BOŠNJAKA

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izdala je Mišljenje u kojem stoji da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina jer je odobrilo udžbenik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje bosanskog jezika.

NA OBILJEŽAVANJU 107. GODIŠNJICE BITKE KOD ČANAKALA

Na poluostrvu Galipolje, 18. marta 2022. godine održana je ceremonija kojom je obilježena 107. godišnjica od Bitke kod Čanakkalea iz Prvog svjetskog rata. Ova bitka zauzima posebno mjesto u savremenoj historiji Turkiye, a ujedno je i jedna od najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

SNEWS: Predsjednica BNV-a o učešću na Diplomatskom forumu u Antaliji: Sandžak se spominjao u svakoj prilici

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jamina Curić ocjenila je da je učešće delegacije BNV-a na Diplomatskom forumu u Antaliji doprinos sveukupnom dijalogu u pravcu prevazilaženja prepreka koje zaustavljaju razvoj regiona Zapadnog Balkana, te doprinos stabilnosti i miru u svijetu. Kako je u razgovoru za SNews istakla Curić ovo je takođe bila prilika da se u formalnim i neformalnim susretima predstavi Sandžak, ali i opišu društvene i političke prilike u ovoj regiji.

Close
Close