Vijesti

POLITIKA NEGIRANJA BOSANSKOG JEZIKA U UDŽBENIKU GRAMATIKA SRPSKOG JEZIKA

Bošnjačko nacionalno vijeće, krovna institucija Bošnjaka, izražava najoštriju osudu politici negiranja bosanskog kao maternjeg jezika bošnjačkog naroda i odlučno zahtijeva od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja povlačenje iz upotrebe i zabranu spornog udžbenika kojim se negira postojanje bosanskog kao maternjeg jezika bošnjačkog naroda.

BNV čestitalo Dan opštine Rožaje

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić, uputila je čestitku Rahmanu Husoviću, predsjedniku opštine Rožaje, povodom obilježavanja 30. septembra – Dana opštine Rožaje. U čestitki kaže:

JEDINSTVENO U OČUVANJU SVOG BOŠNJAČKOG IDENTITETA

Centralna svečanost povodom obilježavanja 28. septembra - Dana Bošnjaka, održana je u Skoplju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji. Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić u svojstvu predsjedavajuće Ureda koordinacije bošnjačkih vijeća obratila se prisutnima i posjetila na značaj ovog nacionalnog blagdana Bošnjaka. Obraćanje predsjednice Curić prenosimo u cjelosti:

ODRŽAN SEMINAR ZA PROFESORE HISTORIJE

Bošnjačko nacionalno vijeće je organizovalo seminar „Metode rada u nastavi historije – ishodi učenja“ za profesore historije u okviru programa obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka.

BNV NA SEMINARU O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Predstavnice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Elvira Đekić i Indira Hadžibulić, učestvovale su na trodnevnom seminaru o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, koji je održan od 22. do 24. septembra u Aranđelovcu, u okviru kojeg su se susreli s ministarkom ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga Republike Srbije, Gordanom Čomić.

Close
Close