Vijesti

POSLANICI PARLAMENTA REPUBLIKE TURSKE U POSJETI BNV-U

Poslanici u parlamentu Velike Narodne Skupštine Republike Turske Mustafa Esgin i Zafer Işık, član gradskog parlamenta grada Burse Nihat Ari sa konzulom NJ.E. Bašarom Bašolom posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreli sa predsjednicom Vijeća, dr. Jasminom Curić.

BAJRAMSKA ČESTITKA PREDSJEDNICE VIJEĆA

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom Kurban Bajrama uputila je čestitku svim Bošnjacima i građanima Sandžaka koji obilježavaju ovaj blagdan. U čestitki se kaže:

GRADONAČELNICA SARAJEVA U POSJETI BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU

Predsjednica Vijeća je istakla da Novi Pazar, regionalni centar Sandžaka, ima historijski posebne veze sa Sarajevom, te da je Novi Pazar dugo vremena smatran "vratima Bosne" i bio je važna stanica na putu između svih važnijih tadašnjeg gradova, sve do Berlinskog kongresa i tog 13. jula 1878. kada je Sandžak odvojen od Bosne.

BNV DOBILO PODRŠKU MOSTARSKIH INSTITUCIJA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednicom Vijeća dr. Jasminom Curić, sastala se danas sa Ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovsčko-neretvanskog Kantona, dr. sc. Rašidom Hadžagićem, sa ciljem ostvarivanja podrške nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

13. JULI – DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA SANDŽAKA

Danas se navršava 143 godine od završetka Berlinskog kongresa 1878. godine na kojem je utvrđena teritorija i granice tadašnjeg Novopazarskog sandžaka. Na Berlinskom kongresu, održanom 1878. godine, Sandžak je odvojen od Bosne, kao corpus separatum odnosno specijalna (odvojena) oblast, precizno uokviren tada međunarodno utvrđenim granicama Bosne, Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kosova.

IZLOŽBA „DIPLOMATSKI PUT ALIJE IZETBEGOVIĆA“ U GALERIJI VIJEĆA

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja 11. jula Dana sjećanja, u Novom Pazaru danas priredilo izložbu slika „Diplomatski put Alije Izetbegovića“. Izložba obuhvata preko stotinu fotografija i dokumenata vezanih za diplomatske aktivnosti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Koncepirana je na trideset panoa i podijeljena na tri tematske cjeline: period prije agresije, ratni put i postdejtonsko razdoblje diplomatskog djelovanja

Close
Close