Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

ŠKOLSKU GODINU OTPOČETI BEZ PROVOKACIJA UZ POŠTOVANJE RAZLIČITOSTI

Trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve uprave obrazovno-odgojnih ustanova da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vjekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja. Poštovanje je dvosmjerni proces, bit ćete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda.

Poštovanje države prema narodima koji žive u njoj iskazuje se u svim oblastima djelovanja, a naročito kroz državne simbole i znamenitosti. Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije ministar Ružić bi trebao da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Himna „Bože pravde“ odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva.

Himna „Bože pravde“ bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-odgojne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti.


Povezane objave

Close
Close