Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV DOBILO PODRŠKU MOSTARSKIH INSTITUCIJA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednicom Vijeća dr. Jasminom Curić, sastala se danas sa Ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovsčko-neretvanskog Kantona, dr. sc. Rašidom Hadžagićem, sa ciljem ostvarivanja podrške nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje u oblasti obrazovanja i precizirano je potpisivanje Sporazuma o saradnji između  Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao i podrška sandžačkim studentima na ovom Univerzitetu.

Nakon ovog sastanka u prostorijama Rektorata Univerziteta "Džemal Bijedić", rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica i predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić potpisali su Sporazum o saradnji između Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Sporazumom je između ostalog definisano da studenti iz Sandžaka mogu studirati na ovom Univerzitetu pod istim uslovima kao i studenti iz Bosne i Hercegovine.

Posebni uslovi biti će obezbijeđeni za studente koji odluče da studiraju smjerove iz nacionalne grupe predmeta.

Delegacija Vijeća imala je i sastanak sa dekanicom Fakulteta humanističkih nauka ovog Univerziteta dr. sc. Dijanom Hadžizukić na kojem je utvrđen Program stručnog usavršavanja profesora i nastavnika  Bosanskog jezika i književnosti u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku.

Danas je delegacija Vijeća održala sastanak i sa predstavnicima Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Hercegovina, predsjednikom mr. Harunom Hasanagićem i Amirom Kadribegovićem, na kojem je dogovorena saradnja na polju kulture i stipendiranja studenata iz Sandžaka koji će studirati smjerove iz nacionalne grupe predmeta.Povezane objave

Close
Close