Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV USPJEŠNO U 2020. GODINI

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je organizovalo završnu godišnju konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti BNV tokom 2020. godine i na kojoj se obratila predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić.
 
Obraćanje predsjednice BNV, prenosimo u cjelosti:
 
„Poštovani predstavnici medija, 
 
Dobrodošli na završnu godišnju konferenciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.
 
Godina koja je za nama biće upamćena kao godina sa puno izazova za cijeli svijet, izazovi prouzrokovani korona virusom nisu zaobišli ni Sandžak pa je samim tim Bošnjačko nacionalno vijeće u ovoj godini sprovodilo svoje aktivnosti u skladu sa vanrednom situacijom. No,  pored svih izazova na koje smo nailazili Bošnjačko nacionalno vijeće je uspjelo da tokom 2020. godine uspješno realizuje veliki broj planiranih aktivnosti, projekata i da postigne zadati cilj a to je dalje unapređenje prava i da radi na zaštiti Bošnjaka u Sandžaku. 
 
Ono čime se posebno i sa punim pravom možemo pohvaliti u ovoj godini je ostvarena  efikasna međunarodna institucionalna saradnja sa prijateljskim zemljama a naročito sa Turskom i BiH.  Ova saradnja je rezultirala podrškom BNV-u u svim oblastima a posebno u oblasti obrazovanja gdje smo realizovali mnoge značajne projekte a pomenuću samo projekat, realizovan početkom školske godine, podjele udžbenika đacima prvacima u nastavi na bosanskom čija vrijednost je iznosila skoro 100 hiljada evra a što je finansijski podržala Republika Turska. 
 
Posebno dobru saradnju postigli smo sa turskim Komitetom za saradnju Turske sa Srbijom (DEIK) na čijem je čelu gospodin Bajram Akgul pa ovom prilikom odajem priznanje gospodinu Akgulu na korektnoj saradnji. U saradnji sa DEIKO-om rade se i idejna rješenja projekata za sljedeću godinu a čija realizacija bi znatno doprinijela ostvarivanju postavljenih strateških ciljeva Vijeća.
 
Međunarodna podrška je naročito bila vidljiva i u vremenu prvog talasa korone kada je, na inicijativu Vijeća, Sandžaku upućena neprocjenjiva pomoć u vidu materijalnih i nematerijalnih donacija od Republike Turske, Bosne i Hercegovine a posebno dijaspore koja živi širom svijeta a najviše u Evropi. Želim posebno da istaknem značaj dijaspore i odam priznanje i zahvalnost na svim donacijama koje i dalje upućuju Sandžaku. Koristim priliku da poželim dobrodošlicu dijaspori i da izrazim žaljenje što zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti da ovde u Vijeću upriličimo prijem i da im se lično zahvalimo.
 
Zahvaljujemo se na ovogodišnjim donacijama Sandžaku svim pojedincima a posebno udruženjima iz cijelog svijeta. Posebno priznanje i zahvalnost Udruženju „Bosna Sandžak“ iz Istanbula.  
 
Ovom prilikom bi još jednom istakla značaj podrške koju dobijamo iz Bosne i Hercegovine a koju mi doživljavamo našom matičnom državom.  Stoga na kraju ove godine još jednom, odajem priznanje i zahvalnost članu predsjedništva BIH gospodinu Šefiku Džaferoviću i njegovom timu na značajnoj i iskrenoj podršci BNV-u a time i svim Bošnjacima i građanima Sandžaka. 
 
Želim da odam priznanje i ministrici spoljnih poslova BIH gospođi Biseri Turković koja svojim ogromnim diplomatskim iskustvom i znanjem radi na otvaranju konzulata BIH u Novom Pazaru. Takođe želim da istaknem veoma korektnu, profesionalnu i plodonosnu saradnju koju ostvarujemo sa temeljnom i najstarijom kulturnom  institucijom Bošnjaka  „Preporod“. Ovih dana je u pripremi i potpisivanje zvaničnog sporazuma o saradnji sa ovom veoma značajnom institucijom za Bošnjake.
 
U ovoj godini ostvarena je značajna saradnja i sa  Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, zatim sa  Merhametom BIH a potpisan je sporazum o saradnji sa Fondacijom „Alija Izetbegović“ kao i sa Muzejem „Alija Izetbegović“ iz Sarajeva. U godini koja je za nama, poseban značaj za sve građane Sandžaka je imala podrška i pomoć timova ljekara iz Sarajeva i Tuzle, koji su u najvišoj epidemiološkoj opasnosti, rizikujući svoje zdravlje i živote pošli put Sandžaka i pružili nam neizmjernu pomoć. U ime BNV-a i u svoje ime želim da odam priznanje i zahvalnost, svim ljekarima iz BIH na stručnoj, ljekarskoj a uz to i bratskoj pomoći. 
 
Priznanje i zahvalnost u ovoj godini pripada i Organizaciji  žena SDA BiH na donaciji i a posebno predsjednici Kemali Zuko. Koristim priliku da podsjetim da je među organizacijama iz BiH, Fondacija Alija Izetbegović prva uputila pomoć Sandžaku i ja im se ovom prilikom još jednom zahvaljujem. Također smo i u ovoj godini, kao i u prethodnim,  aktivno učestvovali u radu Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća u regionu, koju čine, pored našeg Vijeća i bošnjačka vijeća iz Crne Gore, Makedonije, Kosova, Hrvatske a koju predvodi Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine a predsjedava prof. Dr Nedžad Mulabegović.
 
Jedna od važnijih odluka na Koordinaciji bošnjačkih nacionalnih vijeća je izrada prijedloga Rezolucije o zajedničkim simbolima Bošnjaka koja će se u konačnici razmatrati na Konferenciji bošnjačkih organizacija, institucija i ustanova koja se planira održati u narednom periodu.
 
Postoji inicijativa da se u rad koordinacije uključi i bošnjačka dijaspora kroz svoje predstavnike reprezentativnih Udruženja dijaspore kao što je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike čiji prijem pri koordinaciji je već odobren zatim Udruženje Bošnjaka iz Istanbula „Bosna Sandžak“ koje ima status nacionalnog udruženja priznatog od Republike Turske, kao i druga bošnjačka udruženja dijaspore širom svijeta.Efikasno smo učestvovali u Koordinaciji nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Republici Srbiji i bili inicijatori i predlagači  stavova vezanih za ostvarivanje identitetskih i nacionalnih pitanja kao i za efikasnije funkcionisanje nacionalnih savjeta koji su prihvaćeni kao zajednički stavovi svih nacionalnih savjeta. Stavovi koje smo mi inicirali u ime Koordinacije iznošeni su na svim republičkim instancama od strane predsjedavajućeg Koordinacijom.
 
Izvještaj o radu ste  čuli u prethodnom izlaganju ali ja bih posebno istakla ono što je bila neplanirana aktivnost za ovu godinu a koju smo veoma uspješno organizovali a to je nastava na daljinu. Sa ponosom mogu reći da smo uspješno okončali prvo polugodište ove školske godine. 
 
U ovom velikom projektu trenutno učestvuje skoro 40 nastavnika i stručnih saradnika, a više od 60 nastavnika je pripremalo časove za ovaj vid nastave.  BNV je danas ponosno na brojke koje se tiču nastave na bosanskom jeziku. Za nastavu na bosanskom jeziku u upotrebi je 201 udžbenik od kojih su 53 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika. 
 
Trenutno nastavu na bosanskom sluša oko  17.000 učenika u 40 obrazovno-odgojnih ustanova.  Ovo je jedan od dobrih pokazatelja našeg predanog rada na unaprjeđenju nastave na bosanskom jeziku.
 
Postignuto je dosta rezultata ali mi smo postavili cilj da sva djeca čiji su roditelji Bošnjaci pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, moramo znati da je to proces koji zahtijeva vrijeme, ali mi nećemo stati dok ne postignemo taj cilj. Nažalost i dalje postoji osporavanje i nedostatak saradnje od strane nekih državnih organa i svjedoci smo da čak i neki najviši državni organi ne poštuju ovlaštenja Vijeća, negiraju njegove nadležnosti i selektivno primjenjuju zakone.
 
Pred nama i dalje stoji naš cilj da se riješi ustavno pravni položaj Bošnjaka i status regije Sandžak. U tom smislu aktivirali smo saradnju sa Bošnjačkim vijećem Crne Gore (Južnog Sandžaka), radimo na realizaciji našeg sporazuma i organizaciji zajedničkih sekreterijata. Jedan od primarnih zadataka u 2021 godini je učestvovanje u Popisu stanovništva.
 
I na kraju u ime svih nas ovdje mogu da kažem da uprkos velikom broju izazova sa kojima se BNV susrelo u ovoj godini ponosni smo na postignute rezultate u 2020 godini. Dragi predstavnici medija, hvala Vam najljepše na pažnji i želim Vam sretnu novu godinu.“

Prezentacija aktivnosti BNV u 2020. godini:
http://bnv.org.rs/fajlovi/1_Bošnjačko_nacionalno_vijeće_u_2020.pdfPovezane objave

Close
Close