Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV i Fondacija Alek Kavčić radit će besplatne udžbenike na bosanskom jeziku

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić i prof. dr. Sait Kačapor potpredsjednik Vijeća zadužen za oblast obrazovanja na bosanskom jeziku, razgovarali su danas u Beogradu sa Aleksandrom Kavčićem osnivačem  Fondacije Alek Kavčić o mogućoj saradnji.

Na sastanku je dogovoreno da Bošnjačko nacionalno vijeće podrži Fondaciju Alek Kavčić u izdavanju udžbenika na bosanski jezik i to za 1 i 5. razred, a svake naredne godine za po dva sljedeća razreda.

Tempo izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku uslovljen je kapacitetima izdavačke kuće ove Fondacije, a Bošnjačko nacionalno vijeće će dati punu podršku u radu vezanom za prijevod udžbenika.

Udžbenici na bosanskom jeziku naći će se i u elektronskoj formi na sajtu ove Fondacije nakon izrade istih kao što se nalaze i udžbenici na srpskom jeziku i biće potpuno besplatni dok će se štampani plaćati 2 dinara po strani. Upravo pomenuta cijena izuzetno je povoljnija i olakšavajuća budućim generacijama za obezbjeđivanje udžbenika.

Korišćenje digitalnih kao i štampanih udžbenika po navedenim cijenama planira se za početak  2023 – 2024. školske godine.

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke.

Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom svijeta.

Povezane objave

Close
Close