Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV organiziralo okrugli sto na temu „Redakcija na bosanskom jeziku pri RTS-u – izazovi i perspektive“

Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je okrugli sto na temu „Redakcija na bosanskom jeziku pri RTS-u – izazovi i perspektive“ u povodu obilježavanja 1. februara – Dana novinara Sandžaka, koji se obilježava jer je 1. februara 1932. godine u Prijepolju izašao prvi broj lista „Sandžak“.

Učešće na okruglom stolu uzeli su Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Lidija Georgijev, urednica Rubrike za nacionalne manjine na Radio-televiziji Srbije (RTS), Salahudin Fetić, direktor Sandžak Televizije, dr. Sead Šemsović, potpredsjednik Vijeća, dr. Ahmed Bihorac, član Izvršnog odbora Vijeća, Amela Bajrović, urednica i novinarka i Indira Hadžibulić, zamjenica predsjednika Odbora za informisanje.

Cilj okruglog stola jeste da učesnici, kroz analizu stanja, identifikuju probleme i predlože mogućnosti za unapređenje prava Bošnjaka, a u vezi sa osnivanjem redakcije i adekvatnom zastupljenošću na javnom servisu RTS. 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković, u uvodnom izlaganju, ukazala je da koliko god da je poteškoća na putu novinarskog djelovanja, novinarska etika se mora sačuvati.

“Pitanje prava informisanja na maternjem jeziku je jedno od osnovnih prava zagarantirano Ustavom i zakonom Republike Srbije, dok je na terenu, kada su u pitanju neke nacionalne manjine, situacija nešto drugačija. Kada je u pitanju sama primjena ustavnih i zakonodavnih akata, možemo reći da oni nisu implementirani podjednako i pravedno prema svim nacionalnim manjinama.“

Predsjednica je uputila čestitku novinarima povodom 1. februara – Dana novinara Sandžaka.

„U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća želim čestitati novinarima i novinarkama u Sandžaku ovaj datum. Koliko god da imate izazova i poteškoća sa kojima se suočavate, morate biti svjesni da je čuvanje novinarske etike jedan od najvažnijih elemenata vašeg djelovanja”, zaključila je predsjednica Vijeća dr. Pramenković.

Učesnici su se nakon diskusije usaglasili da je okrugli sto bio u funkciji iznalaženja novih metoda i pristupa u komunikaciji, i usvojili sljedeće zaključke:

Bošnjačko nacionalno vijeće će ponovo pokrenuti inicijativu za osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri Radio-televiziji Srbije.

Potrebno je intenzivirati komunikaciju sa relevantnim subjektima i iznaći nove metode pristupa u komunikaciji.

Izaći sa konkretnim prijedlogom, koji bi se sastojao od svih detalja koje bi zadovoljili prava Bošnjaka u vezi sa redakcijom na bosanskom jeziku pri RTS-u.

Stav RTS-a je osnivanje zajedničke redakcije za sve nacionalne manjine. Konstatuje se da su neke nacionalne manjine već ostvarile ovo pravo, te nema razloga da Bošnjaci to pravo ne ostvare.

Na kraju, zaključak je da većinski narod dovoljno ne poznaje druge narode sa kojima dijeli životni prostor, i da je to mnogo veći problem većinskog naroda, nego problem manjinskih zajednica.Povezane objave

Close
Close