Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Bosnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost i osuđuje nasilničko ponašanje i fašističke izjave u sandžačkim gradovima

U Priboju se noć uoči Božića, ispred crkve, slavilo uz sliku Pavla Đurišića, zločinca koji je poznat po zločinima nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, a na sam Bozić se u lokalnom klubu pjevalo "Božić je - pucaj u džamije", dok je u Novom Pazaru organizirana provokativna povorka kamiona šlepera sa zastavama i trubama kroz centar grada.

 

U Priboju se u posljednje dvije godine konstantno dešavaju prijetnje, pjevanja na veseljima na kojima se poziva na nasilje, a vrhunac ovakvih neprihvatljivih nasilničkih djelovanja jeste ubistvo Ervina Ćelahmetovića.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva nadležne organe da hitno i adekvatno reagiraju. Smatramo da su neadekvatne reakcije nadležnih organa koji nisu sankcionirali policijske službenike, niti kaznili one koji su ovakve pjesme pjevali, prije dvije godine razlogom ponavljanja izliva mržnje i netrpeljivosti koje se i dalje u javnosti redovno javljaju, a za koja niko ne snosi odgovornost niti posljedice. Vijeće poziva državu da obavijesti javnost o sankcijama i ishodima svih procesa kod ranijih ubistava Bošnjaka od strane policije, policijskog pjevanja ratnohuškačkih i pjesama koje pozivaju na ubistva i zločine nad Bošnjacima, i svih drugih događaja i zločina nad Bošnjacima Sandžaka.

 

Priboj je grad u kojem vijekovima žive zajedno pripadnici srpskog i bosnjačkog naroda i ponose se tradicijom dobrih susjedskih odnosa, ali su Bošnjaci u Priboju i okolini posljednjih decenija preživjeli niz stravičnih zločina, kao što je Otmica u Sjeverinu i Zločin u Kukurovićima.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće napominje da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku i da je više od 17.000 Bošnjaka bilo žrtva prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja. Organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koji se počine nad Bošnjacima u Sandžaku.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno i jasno ogradi od ovakvih događaja i pozove policiju i državne organe da za ove, ali i sve prethodne događaje, najoštrije kazni počinioce i o tome obavijesti javnost.


Povezane objave

Close
Close