Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Ceremonija obilježavanja 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru organizovao je večeras Ceremoniju obilježavanja 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva u Kulturnom centru Novi Pazar.
Na Ceremoniji prisutnima se obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić:
"Poštvani prisutni, uvažena ekselencijo generalni konzule Republike Turske u Novom Pazaru, poštovani građani Sandžaka, poštovani prijatelji, dame i gospodo

Esselamu alejkum,

Godine 2016, desilo se nešto što je uznemirilo Tursku i cjelokupnu demokratsku svjetsku javnost, ali je istovremeno i učvrstilo uvjerenje da je narod Turske visoko svjestan i da zna čuvati i odbraniti svoje dostojanstvo.
Turski narod je tog 15. jula pokazao visoku zrelost i na poziv svog legalno izabranog predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajjipa Erdoana, izašao na ulice, na trgove, na mostove, svojim tijelima i životima se borio protiv tenkova i terorista i sačuvao svoju slobodu i svoje dostojanstvo.
Bošnjaci su se istu noć, 15. jula 2016. godine, čim se počela širiti slika sa ulica Istanbula, Ankare i drugih gradova Turske, okupili oko svoje najviše institucije, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i izašli na ulice kako bi dali podršku svom bratskom i prijateljskom turskom narodu.
Samo tri dana nakon neuspjelog vojnog udara, u velikoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća je organizirana tribina koju je direktno pratilo na hiljade zainteresovanih ljudi.
Na tribini je govorio tadašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin i njegovi najbliži saradnici, turkolozi i medijski radnici. U narednim danima u svim sandžačkim opštinama u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća organizirane su tribine i skupovi na kojima su građani upoznati sa aktuelnom situacijom u Turskoj.
Svi su željeli da znaju šta se desilo, kakvo je stanje i kakve posljedice ovaj neuspjeli puč može ostaviti na Tursku i region.
Brojni su vojni udari obilježili period Republike Turske.
Svi ti vojni udari su imali isti cilj, da poruše i pogaze volju građana Turske, da destabilizuju zemlju, da zaustave njeno jačanje i ekonomski razvoj.
Na sreću, ovaj posljednji, pored velikog broja žrtava i ogromne štete koja je nanijeta turskom narodu i državi Turskoj, nije uspio.
Na kraju, na ovaj veliki dan, želim reći još samo jedno:
Bošnjačko nacionalno vijeće je mjesto okupljanja svih Bošnjaka Sandžaka i Republike Srbije.
Mjesto čuvanja i brige o nacionalnim, identitetskim i svim drugim pravima bošnjačkog naroda. Bošnjačko naionalno vijeće su posjetili i predsjednik Srbije, i predsjednik Bosne i Hercegovine, i predsjednik Hrvatske i mnogi drugi značajni gosti.
Bošnjačko nacionalno vijeće je, 11. oktobra 2017. godine, posjetio i predsjednik Republike Turske, gospodin Redžep Tajjip Erdoan sa cjelokupnim državnim vrhom. Svojim dolaskom u najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka, predsjednik Erdoan je odao počast Bošnjacima. Mi njegove poruke pamtimo i čuvamo.
Poštovani generalni konzule Republike Turske, poštovani prisutni, poštovane građanke i građani, neka je sretan 15. juli, nacionalni praznik Republike Turske - Dan demokratije i nacionalnog jedinstva." 

Povezane objave

Close
Close