Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Deset godina nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku

Danas, 1. septembra 2023. godine, članovi Predsjedničkog savjeta održali su sjednicu posvećenu desetogodišnjici uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku. 

Nakon sjednice, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Sead Šemsović je održao konferenciju za medije u kojoj je čestitao svim učenicima, nastavnicima i roditeljima početak nove školske i akademske 2023/2024. godine. 

U svom obraćanju je istakao: 
„Danas, kada obilježavamo prvih deset godina obrazovanja na bosanskom jeziku, to podrazumjeva da je danas sretan dan, blagdan, te svim onima koji su dali pažnju i doprinos razvoju ovog obrazovanja trebamo poželjeti još puno snage, entuzijazma i rada na pospješivanju kvaliteta obrazovanja, i povećanju broja djece, do onog trenutka kada sva bošnjačka djeca čiji su se roditelji opredijelili u popisu stanovništva i u svojim ličnim dokumentima da jesu Bošnjaci, budu po automatizmu upisana u obrazovanju na bosanskom jeziku.
Ovaj proces se nastavlja, i u ovih narednih deset godina očekujemo neka pomjeranja i neka dodatna uozbiljenja, i naravno mnogo više saradnje i podrške uprave škola, školskih uprava, direktora, pedagoga, psihologa, same države i svih institucija koje su unutar obrazovanja na bosanskom jeziku.
Još puno posla je pred nama, ali i ovako kvalitetni rezultati daju podstrek da se možemo nastaviti baviti dalje obrazovanjem na maternjem jeziku unutar sandžačkih opština."

Povezane objave

Close
Close