Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

GOVOR PREDSJEDNICE VIJEĆA NA CENTRALNOJ SVEČANOSTI - DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić, obratila se građanima i građankama Sandžaka na centralnoj svečanosti koju je Vijeće organizovalo povodom 11. maja - Dana bošnjačke nacionalne zastave. Obraćanje koje je uslijedilo nakon podizanja zastave Bošnjaka Sandžaka na jarbol, možete pročitati u nastavku teksta: 


"Poštovani građani i građanke Sandžaka, dragi Bošnjaci i Bošnjake es selam alejkum.

Danas kada ponosno podižemo nacionalnu zastavu prisjećamo se da su kroz nju utkana sva teška vremena Bošnjaka na ovim prostorima.

Da ona pamti sve ono zbog čega možemo danas da je podignemo visoko i budemo ponosni jer smo ostali jaki, svjesni toga ko smo, kome pripadamo i ko nama pripada.

Ušli smo u 31 godinu postojanja Vijeća ali borba za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima traje mnogo duže, mi se nismo umorili, ustrajni smo u radu za sigurnu budućnost na našoj zemlji i znamo šta hoćemo.

Bošnjaci su evropski narod koji sa svim drugim narodima čini bogatstvo u jedinstvu različitosti. To nas čini sretnim, ali s druge strane, s ponosom mogu da kažem da i Bošnjaci svojom kulturom, historijom i tradicijom doprinosi bogatstvu života naroda koji žive sa nama.

Ne smijemo zaboraviti da samo jačanjem međusobnog povjerenja možemo izgraditi sigurnu i sretnu budućnost za sve građane Sandžaka i šire.

Danas 11. maja, na jedan od naših najvećih blagdana možemo kazati da smo ostvarili mnogo ali da moramo raditi još mnogo više kako bi buduće generacije mogle ovdje sigurno živjeti i ne brinuti se o problemima koji nas danas tište već da mogu nesmetano raditi na jačanju ekonomije, kulture, da mogu uživati ugodan život u našem lijepom Sandžaku.

Zato moramo raditi ustrajno na očuvanju nacionalnog identiteta i trajnom rješavanju statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

To je naša budućnost nakon čega možemo mirno živjeti ispunivši ono što nam pripada.

Budućnost Sandžaka su mladi koji čuvaju svoju historiju, kulturu, običaje kroz obrazovanje kao i kroz rad na raznim projektima, manifestacijama.

Naša budućnost su naši uspješni učitelji, nastavnici, profesori, sportisti, ljekari, naučnici, ugledni preduzetnici.

Sandžaklije su izuzetno ugledni, uticajni i uspješni poslovni ljudi i u dijaspori.

Sandžak zaista ima čime da se ponosi i zbog koga da drži svoj bajrak ponosno i uspravno.

Ovom prilikom želim da u ime Vijeća, tj. u ime vijećnika biranih širom Sandžaka, svima vama, vašim porodicama i svim sandžačkim Bošnjacima u zemlji i dijaspori da čestitam Dan bošnjačke nacionalne zastave. Ostanite nam u dobru i trajnoj istinskoj sreći."

 

 


Povezane objave

Close
Close