Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

GRADONAČELNICA SARAJEVA U POSJETI BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća.

Predsjednica Vijeća, dr. Curić sa saradnicima upoznala je gradonačelnicu Sarajeva sa historijatom rada i nadležnostima Vijeća, sa položajem Bošnjaka u Republici Srbiji te aktivnostima Vijeća vezanim za ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji.

Gradonačelnica Benjamina Karić je istakla da Grad Sarajevo aktivno pruža podršku aktivnostima kako Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca tako i institucijama koje brinu o nacionalnim interesima Hrvata i Srba u Sarajevu, te da se nada da Grad Novi Pazar pruža podršku Vijeću i institucijama koje i brinu o kulturi, obrazovanju, informisanju.

Predsjednica Vijeća je istakla da Novi Pazar, regionalni centar Sandžaka, ima historijski posebne veze sa Sarajevom, te da je Novi Pazar dugo vremena smatran "vratima Bosne" i bio je važna stanica na putu između svih važnijih tadašnjeg gradova, sve do Berlinskog kongresa i tog 13. jula 1878. kada je Sandžak odvojen od Bosne.

„Dolazak gradonačelnice Sarajeva tumačimo kao poruku da će visok nivo saradnje i solidarnosti biti nastavljena na istim onim čvrstim osnovama iz prethodnog perioda, ali i temelja koji sežu daleko dublje u historiju.

Gradovi Sarajevo i Novi Pazar su zbog tih historijskih veza uvijek bili podrška jedan drugom, a zajedno su i most koji povezuje naše zemlje sa Turskom i njenim građanima porijeklom iz Sandžaka i Bosne.

Samim tim što je na početku mandata uvrstila posjetu Novi Pazar, vjerujemo da ćemo samo biti bliže jedni drugima i da će nastaviti da nam bude podrška baš onako kakva smo i mi podrška bratskom narodu u BIH.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao krovna institucija Bošnjaka, se nada da će  gradonačelnica Sarajeva u svom radu pokazati senzibilitet za veze naših građana i želimo da u njoj vidimo tu energiju.

Bošnjaci Sandžaka su bili sretni i ponosni na pomoć i podršku koja je dolazila iz Sarajeva i cijele BiH tokom prošlogodišnje pandemijske krize, a posebno nas je ganuo gest da Vijećnica ponese boje naše zastave“ kazala je predsjednica Vijeća. 

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić je zahvalila na srdačnoj posjeti te istakla da se će Grad Sarajevo uvijek dati punu podršku aktivnostima Vijeća, dr. Jasmina Curić.

Povezane objave

Close
Close