Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Građanska Vojvodina: Sprečiti ponavljanje zločina, da reaguje i međunarodna zajednice

Na adresu Bošnjačkog nacionalnog vijeća stiglo je saopćenje za javnost Građanske Vojvodine koju čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Građanska Vojvodina:  Sprečiti ponavljanje zločina, da reaguje i međunarodna zajednice

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Priboju koji su pevali nacionalističku pesmu pozivajući na ubijanje pripadnika drugih naroda i ponavljanje genocida te iskazuje apsolutnu podršku i solidarnost sa pripadnicima bošnjačke zajednice u Srbiji, koji s pravom osećaju strah za vlastitu sigurnost posle takvih poruka, a posebno zbog izostanka reakcije državnih institucija na iznete pretnje.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedini pripadnici MUP-a na zabavi u Priboju pevali pesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice” ne samo da je alarm za institucije, već i za celo društvo, koje će se u odnosu na ovaj gnusni čin odrediti pripada li civilizovanom svetu ili je prihvatilo fašističku ideologiju.

Apelujemo na građansku javnost da stane u odbranu svojih sunarodnika Bošnjaka, jer od toga zavisi budućnost ovog društva. Ukoliko se prećute otvoreni pozivi na ubijanje pripadnika drugih naroda, a koji dolaze od pripadnika policije, u ovoj zemlji više niko neće biti siguran.

Pozivamo i međunarodnu zajednicu da zaštiti pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji, pre svega bošnjačke zajednice, kojoj je ovim izneta otvorena pretnja fizičkom likvidacijom. Smatramo da je ta podrška neophodna, jer institucije u Srbiji takve pretnje dozvoljavaju, a izgleda i odobravaju, sudeći po tome koliko se štiti mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, na koji način se glorifikuju i drugi osuđeni ratni zločinci za koje su naše institucije i politički akteri vlasti širom otvorili vrata.

Upozoravamo građane Srbije da se odupru novom talasu nacionalističkog ludila koji je devedesetih godina prošlog veka odneo stotine hiljada žrtava, a kojeg danas promoviše i sam ministar policije zagovaranjem ideje “srpskog sveta”.

Uvereni smo da upravo takvi narativi najviših državnih zvaničnika predstavljaju podstrek i za ovakvo morbidno nacionalističko pojanje, ali i za nove zločine koji se njime najavljuju. 

Vukovar i Srebrenica, mesta su najbeskrupuloznijih zločina srpskih vojnih i paravojnih snaga u ratovima devedesetih godina, a pesma kojom pojedini policajci Srbije poručuju da će se oni ponoviti opasna je pretnja, ali i užasna dijagnoza društva u Srbiji koje već tri decenije neguje govor mržnje, nacionalistički i militaristički narativ.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Novi Sad, 04. januar 2022. godine"

 

 


Povezane objave

Close
Close