Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA “SJENICA 2020”

Likovna kolonija „Sjenica 2020“ u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća otpočela je svoj rad.
 
Deset umjetnika iz Sandžaka i zemalja regiona, slikat će djela inspirisana sjeničkim krajom i Sandžakom, a sve u cilju sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.
 
Četvrti saziv sjeničke likovne kolonije otvorio je potpredsjednik Vijeća zadužen za kulturu dr. Fuad Baćićanin.
 
Baćićanin je tom prilikom istakao značaj Sjeničke konferencije za Sandžak, ali i veliki značaj likovne kolonije koja se organizuje tim povodom, te umjetnicima poželio dobrodošlicu u Sjenicu.
 
Mr. Medžid Fakić, selektor kolonije i član Odbora za kulturu Vijeća obratio se prisutnima i detaljno upoznao umjetnike sa idejom održavanja kolonije.
 
Prisutni su tokom otvaranja posebnu čast ukazali i rahmetli dr. Hasimu Mekiću, predsjedniku Izvršnog odbora Vijeća u periodu od 2014. do 2020. godine. Rahm. Hasim Mekić je bio naročita podrška projektima u oblasti kulture i naročito poklanjao pažnju manifestacijama kojima se afirmišu umjetnici iz Sandžaka. Predstavnici Vijeća su tokom otvaranja kolonije riječima sjećanja na rahm. dr. Hasima Mekića još jednom ukazali na poštovanje i čast koje je on uživao u našoj zajednici.
 
Likovna kolonija se organizuje u sjećanju na Sjeničku konferenciju koja je održana 13. i 14. augusta 1917. godine, kada je usvojena Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.
 
Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je na njoj, prvi put u 20. vijeku, jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje našeg naroda o pitanju uređenja Sandžaka i Bošnjaka u tom periodu.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je dane 13. i 14. august proglasilo za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

 

Povezane objave

Close
Close