Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Održan međunarodni naučni skup „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“

Bošnjačko nacionalno vijeće je, u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, organiziralo međunarodni naučni skup „Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas“.

Prva se, u pozdravnim riječima organizatora, prisutnima obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković, te istakla da se nije mnogo odmaklo u pogledu ispravljanja velike nepravde koja se Bošnjacima desila devedesetih godina.

“Ni nakon što smo preživjeli Sjeverin, Štrpce, Kukuroviće, nakon što je prema procjenama Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda preko 17.000 Bošnjaka prošlo kroz različitu vrstu mučenja, procesa zastrašivaja i zlostavljanja, imamo epilog sa nekoliko presuda i da bošnjačke žrtve nisu dobile status civilnih žrtava rata. Samim tim njihove porodice nisu mogle dobiti nikakav vid odštete i reparacije, što je početna tačka bez koje se ne može govoriti o ostvarivanju prava Bošnjaka u Srbiji, u punom kapacitetu”, kazala je dr. Pramenković.

Prisutnima se obratio predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić i kazao da poslije više od tri decenije, u našim društvima, nije ostvareno suočavanje sa ratnom prošlošću.

Predsjednik organizacionog odbora naučnog skupa prof. dr. Isat Skenderović istakao da je namjera organizatora da se suprostavi pokušajima revionizma koji su sve češći.

Na kraju, prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i naglasio da je ovo prilika da se osvrnemo na put koji su Bošnjaci prešli u poslednjih nekoliko decenija.

Izlaganja u plenarnim predavanjima imali su dr. Fuad Baćićanin, dr. sc. Muamer Džananović, Bojana Selaković i prof. dr. Harun Hadžić.
Povezane objave

Close
Close