Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Otvorena izložba u Prijepolju "Sjenica 2021" u okviru Dana bošnjačke nacionalne zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće je, večeras, u Domu kulture u Prijepolju, otvorilo izložbu slika sa Likovne kolonije "Sjenica 2021".

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 11. maja - Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Prisutnima se obratio, i izložbu otvorio prof. dr. Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća.

"Večeras ovom izložbom spajamo dva izuzetno važna datuma, Sjeničku konferenciju i Dan naše, bošnjačke nacionalne zastave.  Na Sjeničkoj konferenciji, održanoj 1917. godine, usvojen je dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. Ovo je historijski bitan događaj za Bošnjake Sandžaka prikazan sada kroz koloniju koja je postala tradicija i koja će nas na ovakav način uvijek podsjećati. Zato nam je od velikog značaja otvaranje ove izložbe baš na današnji dan, kada i dalje teče borba za Sandžakom ali danas uz zastavu koju ponosno nosimo", kazao je prof. Faće na otvaranju Izložbe.

Povod sandžačkim ali i međunarodnim umjetnicima da se 2017. godine po prvi put okupe i podijele sa nama djela inspirisana ljepotama sjeničkog kraja koja imate priliku da vidite ovdje je obilježavanje stote godišnjice „Sjeničke konferencije“ održane 1917. godine, historijski veoma bitnog događa za sve Bošnjake Sandžaka.

 

Učesnici Likovne kolonije 2021. godine bili su: Akćaolu Zeliha, Česović Esad, Čakar Hasan, Hadžić, Amer, Medarova Tatjana, Plojović Šefkija, Sekulić Kristijan, Tuzun Melihat.


Povezane objave

Close
Close