Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Predsjednica BNV dr. Misala Pramenković pozvala bošnjačke političke subjekte da zajedno nastupe na predstojećim izborima

Dana 30. 10. 2023. godine u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, predsjednica BNV dr. Misala Pramenković održala je konferenciju za medije na temu predstojećih izbora u Republici Srbiji. 

U svom obraćanju javnosti, pozvala je sve bošnjačke političke subjekte da ujedinjeno, zajedničkom listom nastupe na predstojećim izborima. 

Govor predsjednice prenosimo u cijelosti.
 
„Razlog današnjeg obraćanja javnosti jesu predstojeći parlamentarni i lokalni izbori, koji su najavljeni za 17. decembar tekuće godine. 
Svaki izborni proces je izuzetno važan, kako za one koji se kandiduju i pretenduju da dobiju određeni broj glasova, odnosno povjerenja građana sa jedne strane, tako i onih koji glasaju, odnosno, biraju svoje predstavnike, sa druge strane. 

Značaj izbora je posebno važan za pripadnike manjinskih naroda i nacionalnih manjina, jer zapravo izborom svojih autentičnih predstavnika, manjinski narodi dobijaju mehanizam koji može biti adekvatno iskorišten kao efikasno sredstvo za ostvarenje, kako ljudskih, tako i manjinskih prava. 
U tom smislu, sa pozicije predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg predstavničkog tijela svih Bošnjaka u Republici Srbiji, koristim priliku da sve bošnjačke političke subjekte pozovem da se ujedine i da zajedno nastupe na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, formirajući jedinstvenu listu, koja će doprinijeti očuvanju svakog bošnjačkog glasa. 

Bošnjacima, u ovom momentu, nije potrebno cijepanje bošnjačkog glasačkog tijela, u ovom momentu nama nije potrebno slabljenje kapaciteta koje imamo, već je potrebno da se ujedinimo, da pokažemo odgovornost, spremnost i otvorenost za zajedničku saradnju, i sigurna sam da će to Bošnjaci, na prvom mjestu, a onda i svi građani, znati prepoznati i podržati takvu ideju, odnosno inicijativu. 

Bošnjačko nacionalno vijeće će, u naredni danima, zvaničan poziv uputiti svim bošnjačkim političkim subjektima da dođu u Bošnjačko nacionalno vijeće i da zajedno utvrdimo principe formiranja zajedničke liste. 

Želim iskoristiti priliku da sve političke subjekte koji planiraju izaći na predstojeće izbore pozovem na fer i konstruktivnu kampanju, na kampanju u kojoj će nastojati da predstave svoje programe djelovanja i gdje će se izbjeći međusobne uvrede, optužbe i bilo kakav vid snishodljivog ponašanja, koji je nekada znao biti manir u nekim kampanjama. 

Pozivam sve nadležne institucije da građanima obezbijede otvorene, fer i korektne izbore, bez pritisaka, i bez ucjena i bilo kakvih vrsta utjecaja na slobodu izbora građana, samim tim i Bošnjaka. 

Na kraju, želim pozvati sve Bošnjakinje i Bošnjake da uzmu aktivno učešće u prestojećoj kampanji, a samim tim i u izbornom procesu. 
Inertnost, nezainteresiranost, apolitičnost nisu način da se ostvare prava i da se zbilja promijeni. 
Pratimo sve ono što se događa, pratimo programe koji se predstavljaju, pratimo rezultate koji su ostvareni i na osnovu toga dajemo povjerenje onima za koje smatramo da to zaslužuju. 
U svakom slučaju, obaveza svih nas jeste da sudjelujemo aktivno u svim društvenim procesima koji se zapravo i dešavaju“, zaključila je predsjednica dr. Pramenković.

Povezane objave

Close
Close