Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Uspješne Sandžaklije pravi su ambasadori sandžačke kulture u dijaspori

Prenosimo tekst sa behar.tv

Ovih dana Sandžak sija punim sjajem, jer naši sugrađani koji žive u inostranstvu ovih ljetnjih mjeseci svoje godišnje odmore provode u svom rodnom Novom Pazaru, ali i  širom Sandžaka.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić ugostila je danas Binasu Hajrović, autoricu projekta „Binin sahan“.

Projekat „Binin sahan“ osim što predstavlja bogatu sandžačku sofru, predstavlja i kulturu, tradiciju i historiju sandžačkog naroda.

Predsjednica Vijeća istakla je da su aktivnosti porodice Hajrović, ali i svih drugih porodica u dijaspori koji promovišu život Sandžaka na zapadu od velike važnosti za narod Sandžaka.

„U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća želim da se zahvalim Binasi i njenom suprugu na projektu koji su osmislili i na taj način u velikoj mjeri doprinijeli očuvanju identiteta Bošnjaka, očuvanju kulture Bošnjaka“, kazala je presjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić.

Ona je takođe istakla da je Binasa Hajrović svojim projektima i pojavom pokazala kako jedna Bošnjaka može da bude i obrazovana i uspješna, uz to da ima i promoviše svoju i kulturu i svoju tradiciju.

„Bošnjačko nacionalno vijeće znači puno ljudima i u Sandžaku, ali i u dijaspori“, kazala je Binasa koja je bila pod utiskom od poziva nje i njenog cijelog tima koji rade na projektu.

„Projekat koji porodično radimo, jeste projekat koji je većim dijelom usmjeren ka očuvanju naše tradicije i kulture i očuvanju identiteta. Mi koji živimo u inostranstvu ne smijemo dozvoliti da nam tuđina postane domovina, mi tamo živimo i dajemo svoj maksimum kroz sve sfere života, kako bi smo osjetili ono što jesmo, kao bi smo živjeli onako kao smo živjeli u svojim rodnim kućama ovdje u Novom Pazaru. Mislim da većina nas koji živimo u inostranstvu  vodi računa kako ćemo odgajiti djecu, šta će ona kasnije postati, koliko ćemo ostati u okvirima svog identiteta. Kada to kažem mislim na kulturu, vjeru, ali i na kuhinju“, istakla je Binasa.

Binasa i Midhat Hajrović

Projekat „Binin sahan“ sada broji više od 200 različitih snimaka recepata, a njihov Youtube kanal prati 100 hiljada ljudi širom svijeta. Želja im je da nastave predstavljati Sandžak svijetu, ali i napraviti knjigu recepata kojom će obuhvatiti sve ono što krasi Sandžak, kazala je Hajrović.Povezane objave

Close
Close