Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE U KRALJEVU PODRŽAO INICIJATIVU BNV

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo podržao je inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za vraćanje kamene ploče na Fatihov most u Šarampovu, opština Prijepolje koja sadrži podatak o posljednjoj obnovi mosta tokom osmanske vladavine. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće je u decembru 2020. godine uputilo inicijativu Opštini Prijepolje da kamen-temeljac/ploča koji govori o izgradnji mosta na rijeci Lim u Prijepolju u naselju Šarampov iz 1909. godine bude ugrađen u pomenuti most za vrijeme rekonstrukcije koja je u toku.
 
Nakon rušenja mosta 1915. godine, pomenutu kamenu ploču je u Limu pronašao Murat Avdagić i kasnije, tridesetih godina prošlog vijeka, uzidao u zid svoje kuće, gdje se i sada nalazi.
 
S obzirom da je to jedini sačuvani artefakt i znamenje koje svjedoči o viševjekovnom postojanju ovog mosta preko rijeke Lim u Prijepolju, Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je naročito važno da se ova kamena ploča ugradi u Fatihov most u Šarampovu, čime bi na značaju dobilo ne samo naselje Šarampov već i cijela opština Prijepolje.
 
Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća nedavno je i utvrdio prijedlog odluke u kojem se za most u naselju Šarampov, opština Prijepolje utvrđuje tradicionalni naziv - „Fatihov most“.
 
Most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha. Most je tokom svoje viševjekovne historije puno puta rušen i obnavljan, a trenutno se nalazi u fazi rekonstrukcije.
 
Većina dokumenata koji potvrđuju da je objekat pod nazivom „Veliki most“ u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih se nalaze u istanbulskom državnom arhivu, a među najznačajnijim su Osmanski popis ušuržija u kazi Prijepolje u Hercegovačkom sandžaku i Sumarni katastarski popis sandžaka Bosna 1468/69.
 
Iz podataka dostupnih u sačuvanim dokumentima zaključuje se da je sultan Mehmed II Fatih naložio podizanje mosta u Prijepolju sredinom 15. vijeka, a da je most izgrađen oko 1463. godine.
Povezane objave

Close
Close